Antistasi

Από τη στήλη του  “αντιρατσιστή” Μάριου Δημητρίου της Σημερινής

Όταν είσαι δημοκρατικός με τους… φασίστες

Μου έριξε το γάντι ο Δώρος Πολυκάρπου, με μιαν ευγενική προσωπική αναφορά, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΚΙΣΑ, την Κυριακή: «Είχαμε μιλήσει για τις σχέσεις μας με τα ΜΜΕ και πώς αυτές διαμορφώνονται σήμερα, με εξαίρεση το Μάριο Δημητρίου που είναι σταθερά μαζί μας – τον τελευταίο καιρό, όχι μονόπλευρα μαζί μας – αλλά τουλάχιστον είναι κοντά μας, μας ακούει και νομίζω μεταφέρει και τη δική μας άποψη αντικειμενικά και σωστά και τον ευχαριστούμε. Και θα χαιρόμασταν ακόμα περισσότερο αν καταφέρναμε να τον πείσουμε να μην είναι τόσο δημοκρατικός με τους φασίστες».

Ακολούθησε μια σκληρή παρέμβαση του Δ. Οικονόμου, που δεν τη μαλάκωσε καθόλου, η εκφώνησή της στα αγγλικά: «Το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αναγνωριστεί είναι η δράση των φασιστών. Το δεύτερο πώς συμπεριφέρεται η Αστυνομία σε εκείνους και πώς συμπεριφέρεται σε εμάς. Το τρίτο είναι ο τρόπος που τα ΜΜΕ καλύπτουν αυτή την αντιπαράθεση. Με δεδομένα τα προβλήματα που είδαμε τον περασμένο Νοέμβρη στη Λάρνακα, ο φόβος μου είναι ότι στο τέλος εξαφανιζόμαστε εμείς από τους δρόμους και δίνουμε τους δρόμους στους φασίστες. Αλλά αυτοί είναι εγκληματίες, φασίστες, ρατσιστές και έτσι δεν πρέπει να τρέχουμε μακριά από τους φασίστες αλλά να τους αντιμετωπίσουμε με τρόπο ώστε η κοινωνία, όχι απλώς να ταυτιστεί μαζί μας, αλλά να συμμετέχει μαζί μας».

Σε αυτό το σημείο πήρα το λόγο και είπα ότι ο Δ. έχει χαρακτηρίσει τους ανθρώπους που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον των ξένων και των μεταναστών, «ρατσιστές», «φασίστες» και «εγκληματίες» και ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα για την κοινωνία. Είπα ότι η κοινωνία χρειάζεται κοινωνικό διάλογο και όχι κοινωνικό πόλεμο. Είπα ότι όταν στήνεις τον άλλο στον τοίχο και τον χαρακτηρίζεις «φασίστα» και «ναζιστή», επειδή είναι καχύποπτος ή τελοσπάντων ξενοφοβικός και αυτός σού ανταποδίδει ουρλιάζοντας ότι είσαι «σταλινιστής», ή «πουλημένος στους ξένους», δεν συμβάλλεις στην επίτευξη των στόχων σου, που είναι η στήριξη των ευάλωτων μεταναστών.

Μετά από εμένα πήρε το λόγο η Μαρίνα που είπε ότι «είναι μεγάλη θρασυδειλία εκ μέρους των φασιστών που κτυπούν ανελέητα σε ανύποπτη στιγμή οποιονδήποτε λόγω του χρώματός του ή λόγω του ότι είναι διαφορετικός. Είναι δικαίωμά μας ως προοδευτικά άτομα να βγαίνουμε στο δρόμο να σταματούμε τις φασιστικές δράσεις, αυτό γίνεται τακτικά στο εξωτερικό, στη Γερμανία, στην Ελλάδα και αλλού, γιατί όσο δίνεις βήμα σε άτομα που εκφέρουν φασιστικό λόγο, τόσο περισσότερο αποθρασύνονται και τόσα περισσότερα θύματα έχουμε. Είναι πραγματικά εγκληματίες γιατί ξεμοναχιάζουν θύματα και τα κτυπούν με βάση ρατσιστικά κίνητρα. Είναι καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων να στηρίξουμε την αντιφασιστική πρωτοβουλία και τον άχαρο ρόλο της ΚΙΣΑ που ανέλαβε αυτή τη στιγμή».

Μίλησε στη συνέχεια ο Σταύρος Τ. που ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι θέμα ανοχής ή όχι, κάποιων απόψεων, είναι ζήτημα εγκληματικών δραστηριοτήτων των φασιστών, αφού συχνά εκτρέπονται σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον προοδευτικών ανθρώπων και συγκεντρώσεων. Όσο για τον χαρακτηρισμό τους «φασίστες», οι ίδιοι αυτοχαρακτηρίζονται φασίστες. Μέχρι πρόσφατα στις ιστοσελίδες τους είχαν σαφείς αναφορές στον ναζισμό, στους αγκυλωτούς σταυρούς κλπ. Δεν πρέπει να εξισώνουμε τα δύο στρατόπεδα. Αυτοί ασκούν και προάγουν τη βία. Για την κοινωνία, είναι θέμα άμυνας απέναντι σε ένα εγκληματικό φαινόμενο και σε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν».

Τελευταία μίλησε η Νικολέτα: «Ο ρατσιστικός λόγος σταματά εκεί που επηρεάζει τα δικαιώματα των άλλων. Η εξίσωση του ρατσιστικού με τον αντιρατσιστικό λόγο, δεν είναι αποδεκτή. Όμως, συμφωνώ με τον Μάριο σε ένα σημείο, ότι δεν πρέπει να χαρακτηρίζουμε «φασίστα», οποιονδήποτε κακά πληροφορημένο. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι απαραίτητα φασίστας και εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε αυτούς τους ανθρώπους εξηγώντας, ενημερώνοντας, ίσως εκφέροντας έναν πιο ήπιο, πιο αντικειμενικό και ανεξάρτητο λόγο, για να μην τους χάσουμε και να μην τους αφήνουμε να πηγαίνουν στην άλλη πλευρά».

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks%20aformis/346206

Βίντεο

Μόνιμα