Antistasi

Ευθύνες στην Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) και στο Δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Μωυσέως επιρρίπτει η Αστυνομία για τα αιματηρά επεισόδια που συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή στη Λάρνακα. Οι ευθύνες στην ΚΙΣΑ αποδίδονται για δύο λόγους: Πρώτον, η Κίνηση αυτή αποφάσισε να αλλάξει το χώρο και το χρόνο του φεστιβάλ Rainbow. Το φεστιβάλ είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Λεμεσό και όταν η ΚΙΣΑ πληροφορήθηκε για την πορεία του ΚΕΑ στη Λάρνακα, διευθέτησε τη διοργάνωσή του στη Λάρνακα την ίδια μέρα και ώρα. Ευθύνη αποδίδεται στην ΚΙΣΑ και για την ενέργεια μελών της να παρεμποδίσουν τη διέλευση των μελών του ΚΕΑ.

Η Αστυνομία επιρρίπτει ευθύνες για τα επεισόδια και στο Δήμο Λάρνακας, ο οποίος έδωσε στην ΚΙΣΑ άδεια διεξαγωγής του φεστιβάλ στο συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, παρόλο που γνώριζε ότι κατά το χρονικό εκείνο σημείο θα γινόταν η πορεία του ΚΕΑ. Αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», θα καταγράφονται στην έκθεση της Αστυνομίας, που παραδόθηκε χθες στον Αρχηγό του Σώματος. Για το περιεχόμενο της έκθεσης, η οποία ετοιμάστηκε από τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρνακας Ανδρέα Γεωργίου, ενημερώθηκε προφορικά και ο Γενικός Εισαγγελέας, στον οποίο θα παραδοθεί η έκθεση.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μωυσέως, σε χθεσινές του δηλώσεις, έριξε το μπαλάκι προς τη μεριά της Αστυνομίας, αφού δήλωσε ότι ο Δήμος του δεν εκδίδει άδειες για εκδηλώσεις και ότι η Αστυνομία θα έπρεπε να μεριμνήσει να μη βρεθούν μαζί οι συμμετέχοντες στις δύο εκδηλώσεις. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Λάρνακας υποστήριξε ότι μετέφερε τις ανησυχίες του στον Αστυνομικό Διευθυντή πριν από τις εκδηλώσεις, όταν διαπίστωσε ότι αυτές θα γίνονταν παράλληλα. Κλείνοντας ο κ. Μωυσέως σημείωσε ότι «δεν είναι θέμα η εξέδρα, την οποία παραχώρησε ο Δήμος για το Φεστιβάλ στήριξης αλλοδαπών, και μπορούσε η εκδήλωση να διεξαχθεί οπουδήποτε».

Αντιδράσεις οργανώσεων

Στον απόηχο των επεισοδίων της Παρασκευής, διάφορες οργανώσεις συνεχίζουν να δημοσιεύουν τις αντιδράσεις τους. Η Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΕΚ (Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας) η Πρωτοβουλία «Ελεύθεροι Πολίτες» και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ και DEV-Is εξέδωσαν ανακοινώσεις.

Η Έπαλξη χαρακτηρίζει ως «πολιτικά βεβιασμένη» την κριτική που ασκήθηκε κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, και σημειώνει ότι ανέμενε περισσότερο σεβασμό από τα κόμματα με τα οποία η οργάνωση συνεργάζεται στην Κυβέρνηση. Η Έπαλξη χαρακτηρίζει ως «ορθή την άμεση αντίδραση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκά Λουκά, να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας, για να διαπιστωθεί αν ο χειρισμός του θέματος από την Αστυνομία, πριν και μετά τα γεγονότα, ήταν ο ενδεικνυόμενος» και τονίζει την ορθότητα της επιλογής του Υπουργού Δικαιοσύνης να μην τοποθετηθεί δημόσια, πριν να δει το πόρισμα της έρευνας.

Ταυτόχρονα, ζητά από όλους να «είμαστε πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις και τα συμπεράσματά μας», και ότι «θεωρούμε πολιτικά βεβιασμένη την άσκηση κριτικής εναντίον του Υπουργού Δικαιοσύνης, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η έρευνα και διαπιστωθούν πλήρως γεγονότα και ευθύνες». Τέλος, στην ανακοίνωση καταδικάζονται τα επεισόδια και σημειώνεται ότι «ως χώρα κράτος μέλος της ΕΕ, οφείλουμε να σεβόμαστε απόλυτα τις κοινοτικές οδηγίες και αποφάσεις σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική και τη διαφορετικότητα».

Ως «εξαιρετικά ανησυχητικά» θεωρεί τα όσα συνέβησαν στην παραλία των Φοινικούδων την Παρασκευή το ΔΣ του ΟΠΕΚ. Σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚ κάνει λόγο για «ορισμένες περιθωριακές δυνάμεις που οργανώνονται και δρουν στην Κύπρο κατά τρόπο ρατσιστικό» και πρόσθετει ότι «αποτελεί ακόμα μιαν αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι αυτές οι αντιδραστικές δυνάμεις βρήκαν υποστήριξη από πολιτικά πρόσωπα ή συναντούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων από άλλα». Στα αξιοσημείωτα της ανακοίνωσης του ΟΠΕΚ καταγράφεται και η προσπάθεια παράδοσης μαθημάτων δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Η Πρωτοβουλία «Ελεύθεροι Πολίτες» τονίζει ότι «το ζητούμενο δεν είναι πώς άρχισαν τα επεισόδια γιατί, με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει αποπροσανατολισμός από την ουσία του προβλήματος». Στην ανακοίνωση επιρρίπτονται ευθύνες στην Αστυνομία, αφού, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η Αστυνομία δεν έλαβε υπ’ όψιν ότι, σε εκείνη την εκδήλωση, συμμετείχε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο, εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και στη διοργάνωση μετείχαν και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η εμφάνιση οργανώσεων που στηρίζονται στις φοβίες και το ρατσισμό αποτελούν το πρόβλημα που, δυστυχώς, διογκώνεται, με την ανεξέλεγκτη διασπορά ανυπόστατων πληροφοριών για τα δήθεν τεράστια επιδόματα που λαμβάνουν οι αιτητές ασύλου». Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας προσθέτει ότι «δυστυχώς, από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στα άτομα που μετείχαν στο φεστιβάλ Rainbow, με μια λογική η οποία θεωρεί a priori ενόχους όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματα των αλλοδαπών».

Καταδίκη από ΠΕΟ και DEV-Is

Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ και DEV-Is σε ανακοίνωσή τους καταδικάζουν τα επεισόδια που έγιναν στη Λάρνακα και ότι «ζούμε σε μια χώρα που πληρώνουμε ακόμα βαρύ τίμημα από τη δράση του σοβινισμού, του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας». Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, «τέτοιες συμπεριφορές, αντιλήψεις και νοοτροπίες, που καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία και το ρατσισμό, είναι ξένες προς το λαό της Κύπρου και είναι επικίνδυνες για το σύνολο της κοινωνίας». Προσθέτουν, δε, ότι η αναβίωση του νεοφασισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλεί. Κλείνοντας, καλούν τους εργαζομένους να παραμερίσουν τις εθνικές και εθνικιστικές συγκρούσεις, και να επικεντρωθούν «στους κοινούς ταξικούς αγώνες των εργαζομένων, για ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους της εργασίας και του μόχθου, που ζουν και εργάζονται νόμιμα στην κοινή μας πατρίδα».

Αστυνομία: Κάναμε το καλύτερο δυνατόν

Η Αστυνομία έκανε το καλύτερο δυνατόν υπό τις περιστάσεις, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχαλάκης Παπαγεωργίου, αναφερόμενος στα επεισόδια στη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, στο περιθώριο συνεδρίου επανεκπαίδευσης των αποφοίτων της Εθνικής Ακαδημίας του FBI, ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε πως «ο ρόλος της Αστυνομίας είναι πάντοτε η τήρηση του νόμου και της τάξης, να σέβεται ο καθένας τις υποχρεώσεις του που πηγάζουν μέσα από τη νομοθεσία και από την άλλη, έχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε τον πολίτη από όπου και εάν προέρχεται, είτε είναι Κύπριος είτε αλλοδαπός».

«Αυτό προσπαθήσαμε να πράξουμε, ωστόσο, υπήρχαν δυο ομάδες, οι οποίες είχαν διαφορετικές προθέσεις, διαφορετικά συμφέροντα, έγινε ό,τι έγινε. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο, πάντοτε παραμένοντας ουδέτεροι», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο η προσπάθεια αυτή της Αστυνομίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως αποτυχημένη, ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε, «δεν θα έλεγα αυτό το πράγμα. Προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο. Το τι επακολούθησε είναι γνωστό».

Επεσήμανε, ακόμη, πως στόχος της Αστυνομίας είναι να παραμένει πλήρως ανεξάρτητη, «δίχως να παίρνουμε το μέρος κανενός. Ο ρόλος μας, επαναλαμβάνουμε, είναι να εφαρμόζουμε το νόμο, να σεβόμαστε εμείς πρώτα το νόμο, αλλά να καλούμε και όλους τους πολίτες, Κύπριους ή αλλοδαπούς, να σέβονται και αυτοί με τη σειρά τους τη νομοθεσία».

Ερωτηθείς κατά πόσο ο Δήμαρχος Λάρνακας τον είχε ενημερώσει τέσσερις φορές για τις ανησυχίες του περί πρόκλησης επεισοδίων, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε: «Έχει περιέλθει στην αντίληψή μου ότι προβλήθηκε τέτοιος ισχυρισμός, ότι επικοινώνησε μαζί μου. Έχω μιλήσει με το γραφείο μου, σε καμιά περίπτωση δεν έχει μιλήσει με το γραφείο μου».

«Σε γνώση μου δεν υπήρχαν τέτοιες πληροφορίες (για πρόκληση επεισοδίων). Εκείνο το οποίο υπήρχε ήταν ότι θα γινόντουσαν δυο εκδηλώσεις, την ίδια μέρα, την ίδια ώρα, στον ίδιο ακριβώς χώρο», συμπλήρωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

Αναφερόμενος στο τριήμερο συνέδριο επανεκπαίδευσης των αποφοίτων της Εθνικής Ακαδημίας του FBI, με θέμα τις προκλήσεις από τη νόμιμη και παράνομη μετανάστευση, ο Μ

Βίντεο

Μόνιμα