Antistasi

Δυστυχώς τα προσκυνημένα ΜΜΕ δεν προβάλλουν συνεντεύξεις απο άτομα που γνωρίζουν πάρα πολλά για την τραγωδία της Κύπρου και γενικά τον Φάκελο της Κύπρου.Μέσα απο τις δηλώσεις του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Φώτη Παπαφώτη φανερώνονται ποιοί πρόδωσαν και πούλησαν την Κύπρο.

Ο Φώτης Παπαφώτης, είναι ένας καταξιωμένος αγωνιστής της  ΕΟΚΑ. Αγωνίστηκε ως Τομεάρχης Καρπασίας – Αμμοχώστου της οργάνωσης ενάντια στον Αγγλο δυνάστη, ενώ το 1957 κατά τη διάρκεια της εποποιίας της οργάνωσης του Γρίβα Διγενή, έχασε το ένα χέρι του από έκρηξη βόμβας, την οποία ο ίδιος παρασκεύαζε.

Έχοντας ζήσει από κοντά όλους αυτούς τους αγώνες αλλά και το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974, είναι ένας από τους καταλληλότερους ανθρώπους για να μας μιλήσει για την ιστορική αυτή περίοδο.

Είναι ακόμη συγγραφέας των βιβλίων “Η Καρπασία στον Αγώνα της ΕΟΚΑ”, το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, “Σύγχρονος Εφιάλτης του Έθνους: ΚΚΕ – ΑΚΕΛ”, ενώ τον Αύγουστο θα κυκλοφορήσει το νέο του βιβλίο “Πραξικόπημα – εισβολή”.
Στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του στον “Ε.Κ.” ο κ. Παπαφώτης μας μιλά για τις ευθύνες κάποιων στην Κυπριακή τραγωδία, οι οποίες ποτέ δεν αποδόθησαν, αλλά και για τις διώξεις του μακαριακού παρακράτους κατά των ενωτικών, πριν την εισβολή.

Γιατί ο Μακάριος από την Ένωση πήγε στην Ανεξαρτησία της Κύπρου; Ήθελε τελικά την Ένωση;
Κατά τη μαρτυρία Αγγλου δημοσιογράφου, ο Κυβερνήτης της Κύπρου Χάρτνινγκ κατά τις διαπραγματεύσεις του με τον Μακάριον για λύση του Κυπριακού, διείδε ότι ο Μακάριος ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το αίτημα της Ενώσεως χάριν ανεξάρτητου κράτους  επικεφαλής του οποίου να τεθεί. Ύστερα από αυτόν η Μ. Βρετανία αποφάσισε να εξορίσει τον Μακάριον με δύο στόχους: Πρώτον να τον ηρωοποιήσει για τον Κυπριακόν Λαόν. Και δεύτερον στην απομόνωση της Εξορίας να επιτύχει συμφωνία του σε λύση Ανεξαρτησίας. Και οι δύο στόχοι της εξορίας στις Σεϋχέλλες επετεύχθησαν.
1.  Στις 22 Δεκεμβρίου 1956 ο Μακάριος είχε στο σπίτι του Αρχιδεσμοφύλακα των Σεϋχελλών την πρώτη μυστική επαφή με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Αποικιών, τον D.L. Pearson. Από τις 22/12/56 μέχρι τις 13/01/57 έγιναν συνολικά 7 συναντήσεις του με τον Pearson και τον Κρίτωνα Τορναρίτη, Γ. Εισαγγελέα Κύπρου, ο οποίος συνόδευε τον Pearson στις Σεϋχέλλες. Στην τέταρτη συνάντηση των τριών συζητήθηκε η ανάγκη να καταδικασθεί από τον Μακάριο η ένοπλη βία της ΕΟΚΑ.
2. Στις 17 Απριλίου 1957, Μεγάλη Τετάρτη, οι απελευθερωθέντες εξόριστοι των Σεϋχελλών φθάνουν στην Αθήνα όπου ο λαός τους επεφύλαξε αποθεωτική υποδοχή. Την επομένην ο Μακάριος σε  σύσκεψή του Εθναρχικού Κλιμακίου της Αθήνας εισηγείται: Η ΕΟΚΑ να διαλυθει και ο Διγενής να γυρίσει στην Αθήνα!… Ουδείς εσυμφώνησε μαζί του. Τότε, εκτός εαυτού τελών και κουνώντας το χέρι του πάνω-κάτω, ο Μακάριος έδωσε την απάντηση: ” Ακούστε Κύριοι και καταλάβετέ το. Κι οι πεντακόσιες χιλιάδες του Κυπριακού Λαού να θέλουν κάτι, εγώ θα κάμω ό,τι κόψει αυτό”, και έδειξε το κεφάλι του.
3. Στις 21 Ιουλίου 1957 σε συνέντευξή του στην “Ελευθερία” της Λευκωσίας εδήλωσε πρώτη φορά δημοσίως ότι ήταν έτοιμος να συζητήσει λύση Ανεξαρτησίας υπό τον όρον μα μην αποκλειστεί για πάντα η Ένωση.
4. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1958 ο Μακάριος δηλώνει στην Μπαρμπαρα Κάσολ: “Η Κύπρος παραιτείται της Ενώσεως και αρκείται εις Ανεξαρτησία”.
Σας είπα τα γεγονότα., Βγάλτε εσείς το δικό σας συμπέρασμα αν ο Μακάριος ήθελε ποτέ την Ένωση.

Γιατί δεν ήθελε ο Μακάριος την παρουσία ελληνικού στρατού στην Κύπρο;
Για τον απλούστατον λόγον ότι εφοβάτο ότι η παρουσία της ελληνικής Μεραρχίας θα ωδηγούσε την Κύπρο στην αγκαλιά της Μητέρας Ελλάδας και συνεπώς θα εναυαγούσε ο πόθος του να είναι διά βίου Πρόεδρος Κράτους.

Το εφεδρικό, ο στρατός του Μακαρίου δηλαδή, κυνηγούσε μετά μανίας τους ενωτικούς; Διέπραξαν βασανιστήρια;
Το κακόφημο Εφεδρικό Σώμα, γνωστόν ως οι Πραιτωριανοί του Μακαρίου, κακοποιούσε φανερά τους ενωτικούς. Αναφέρω πέντε περιπτώσεις:
1. Ένα βράδυ, από τις 10 μέχρι τα μεσάνυκτα, αστυνομικοί εν στολή, βοηθούμενοι και από πολίτες ανατίναξαν πέραν των 50 αυτοκινήτων και καταστημάτων Ενωτικών. Ουδείς συνελήφθη! Γνωστός πρώην αντάρτης στην ΕΟΚΑ, τον οποίον οι Αγγλοι βασανιστές όταν τον συνέλαβαν τον κακοποίησαν βάρβαρα (του έσπασαν μερικά παϊδια), και οι Πραιτωριανοί του Μακαρίου όταν τον συνέλαβαν, τον κακοποίησαν όχι απλά βάρβαρα αλλά κτηνωδώς, για να του αποσπάσουν πληροφορίες που θεωρούσαν ότι ήξεραν. Έφτασαν στο σημείο, οι άθλιοι να του μπήγουν στον πρωκτό λαιμόν μπουκάλας και να τον βγάζουν για δύο συνεχείς ώρες! Το θύμα του κακόφημου εφεδρικού είναι ο Γιαννάκης Χριστοφόρου από τον Αγιον Κωνσταντίνον Αγρού.
2. Γνωστός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, ο Θεόδωρος Κάστρος, από τον Γαϊδουράν, συνελήφθη σε δρόμο πίσω από την Αρχιεπισκοπή όπου πήγε να αγοράσει μπογιές για βάψιμο. Οδηγήθηκε στο Μεγάλο συνοδικό της Αρχιεπισκοπής, όπου, στην παρουσίαν του Μακαρίου, τον  κτύπησαν άγρια, τον κλωτσοκόπησαν, τον ύβρισαν, τον εξευτέλισαν. Και όλα αυτά γιατί εθεωρήθη ύποπτη η παρουσία του εν καιρώ ημέρας στην περιοχήν.
3. Όταν αφέθη ελεύθερος αργά το βράδυ, μου τηλεφώνησε. Πήγα, τον έπιασα καταματωμένο και ταλαιπωρημένον, και τον πήρα στις εφημερίδες για να καταγγείλει την ενώπιον του Μακαρίου κακοποίησή του στο Μ. Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής.
4. Τις πρώτης μεταμεσονύχτιες ώρες της 21/06/01973, το αναπηρικό μου αυτοκίνητο (είμαι ανάπηρος του αγώνα της ΕΟΚΑ) ανετινάχθη και διελύθη από αστυνομικούς της Φρουράς της Αρχιεπισκοπής. Αμα τη εκρήξει όρμησα έξω από το σπίτι με τις πυτζάμες και ξυπόλητος και έπιασα επ’ αυτοφώρω τους δράστες. Αυθημερόν έδωσα κατάθεση  στην αστυνομία (αριθμό αστυνομικού τζίπ, αριθμόν και περιγραφήν των αστυνομικών και ονοματεπώνυμο του επικεφαλής της περιπόλου). Ουδείς φυσικά, συνελήφθη.

Γιατί λοιπόν τα φορτώνουν όλα στον Γρίβα Διγενή κύριε Παπαφώτη; Ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ πέθανε τον Ιανουάριο του 1974 και του χρεώνουν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας – Διγενής ουδεμίαν σχέση έχει με το Πραξικόπημα και την εισβολή. Ποίοι αποφάσισαν το πραξικόπημα; Ποίοι το σχεδίασαν; Ποίοι το διέταξαν; Ποίοι το έκαμαν; Είναι όλα γνωστά. Κατατέθηκαν και ομολογήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Φακέλου της Κύπρου, την οποίαν συγκρότησε η Βουλή των Ελλήνων. 
Ουδείς, όμως εξ αυτών κατηγορήθη ποτέ, ή εδικάσθη. Και ουδενός τούτων εζητήθη η σύλληψη και δίκη από τους κατηγόρους του Γρίβα. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος για τους αντικειμενικούς ανθρώπους: Οι ένοχοι για το πραξικόπημα και την εισβολή φορτώνουν την δική τους ευθύνη στους ώμους του Διγενή και της Ενωτικής Παράταξης για δύο κυρίως λόφους:
Πρώτον για να απαλλαγούν οι ίδιοι από το έγκλημα που εσχεδίασαν και εξετέλεσαν εις βάρος της Κύπρου και του Έθνους ολοκλήρου. Και δεύτερον, για να διευκολύνουν τη μονιμοποίηση και την τελική νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της εισβολής του Αττίλα. Πώς; Με το να αποδυναμώσουν πολιτικά και να καταστήσουν αδύναμους εκείνους οι οποίοι και τη θέληση έχουν και τη δύναμη να απαλλάξουν το ελληνικό νησί από την τουρκική κατοχή. Αναφέρομαι φυσικά, στους ενωτικούς της Κύπρου, τους αγωνιστές και όλους τους οπαδούς του Στρατηγού Γεώργιου – Γρίβα Διγενή.

Μιλήστε μας για το πώς έγινε πρόεδρος ο Νίκος Σαμψών; Ποίοι γνωστοί πολιτικοί τότε αρνήθηκαν να πάρουν την Προεδρία;
Ο Νίκος Σαμψών συμπτωματικά και εξ ανάγκης ανέλαβε την Προεδρίαν της Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος πολλές φορές είπε και ουδείς τον διέψευσε.

Είναι αλήθεια ότι ένωσε Γριβικούς και Μακαριακούς τότε και έσωσε την Κύπρο από σίγουρο εμφύλιο;
Είναι αλήθεια ότι επί Σαμψών με σωστούς χειρισμούς αποφεύχθησαν διαμάχες μεταξύ Γριβικών – Μακαριακων. Οι πολιτικοί προς τους οποίους ο Σαμψών κατ’ εντολή των Αθηνών απευθύνθηκε για να αναλάβουν να πληρώσουν το κενόν της Προεδρίας ήσαν οι ακόλουθοι: Ζήνωνας Σεβέρης, ο δικαστής Χατζηαντωνίου και ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι δύο πρώτοι δεν απεδέχθησαν. Ο Τριανταφυλλίδης δεν ανευρέθη.

Πώς κρίνετε την ομιλία του Μακαρίου, που από το βήμα του ΟΗΕ κάλεσε τους Τούρκους να έλθουν στην Κύπρο, για να τη “σώσουν από τους Έλληνες εισβολείς”;
Ο Μακάριος, στις 17 Ιουλίου επληροφορείτο επισήμως από τον Βρετανόν πρωθυπουργόν Χάρολντ Γούιλσον ότι η Τουρκία αποφάσισεν να εισβάλλει στην Κύπρο κάνοντας χρήση του δικαιώματος το οποίον της έδιδεν η συνθήκη εγγυήσεως. Και ο Μακάριος αντί να καταγγείλει αυτήν την απόφαση της Τουρκίας στις 19 Ιουλίου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας και να καλέσει τον ΟΗΕ να προστατεύσει τη κινδυνεύουσαν Κύπρον, τι έκαμεν; Διέπραξε δύο εγκλήματα κατά της Κύπρου και του Ελληνικού εθνους: – Πρώτον, ενεκρανέστησεν την συνθήκην Εγγυήσεως την οποία προηγουμένως κατήγγειλεν.
Και δεύτερον άναψε το πράσινο φως και ενομιμοποίησε προκαταβολικά την εισβολή της Τουρκίας με το να καταγγείλει την Ελλάδα ότι με το Πραξικόπημα εισέβαλε στην Κύπρο και κατέλυσε την  συνταγματικήν της τάξην, την οποία η Τουρκία εγγυήθηκε. Γι’ αυτό και η Τουρκία η οποία εγνώριζε από τις 17 Ιουλίου το περιεχόμενο της ομιλίας του Μακαρίου που θα έκαμνε στις 19 ιουλίου, αποφάσισεν δύο πράγματα: Πρώτον, ενώπιον του Σ.Α. αναγνώρισε τον Μακάριον ως τον νόμιμον Πρόεδρον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και δεύτερον, ως ώραν έναρξης της επιδρομής της κατά της Κύπρου καθώρισε το πέρας του Λόγου του Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Καραμανλήσ είναι μεταξύ των ενόχων
Ο Καραμανλής είναι μεταξύ των ενόχων τόσο του Πραξικοπήματος όσον και της εισβολής. Γι’ αυτό υπάρχουν πολλές μαρτυρίες. Θα σταθώ μόνο σε δύο:
Η πρώτη: Ο Αντιστράτηγος Ιωάννης Κουτσογιάννης, μέλος της Επιτροπής Φακέλλου της Κύπρου της Βουλής των Ελλήνων ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη στο ΡΙΚ1, στο πρόγραμμα διάλογοι,είιπε μεταξύ άλλων:
1. Στην επιτροπή έγινε αποδεκτό ότι ο Κίσσινγκερ ήταν ο Κεντρικός Συντονιστής του πραξικοπήματος και της εισβολής.
2. Κατατέθηκε στην Επιτροπή ότι τον Αύγουστο 1973 έγινε μυστική συνάντηση στο Παρίσι του Καραμανλή με τον Κίσιγκερ. Η επιτροπή αποδέχτηκε το γεγονός και θεώρησε ότι αυτή η συνάντηση ήταν κρίσιμης σημασίας για το εξεταζόμενο θέμα της Κυπριακής τραγωδίας.
Η δεύτερη: Ο Αθανάσιος Στριγάς στη σελ. 273 του βιβλίου του “Οι τυμπανιστές του Πενταγώνου” γράφει: “Πέντε μέρες πριν από την επιστροφή του στην Ελλάδα, μεταφέρουν τον Καραμανλή με άκρα μυστικότητα στο νοσοκομείο MEMORIAL της Ν. Υόρκης όπου υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις. Εκεί υπέγραψε ένα κείμενο παρουσία του Υπουργού Κίσινγκερ και του Τόμ Καραμεσίνη. Στο σημείο (4) γράφει πως ο Καραμανλής σαν πρωθυπουργός της Ελλάδας που θα γινόταν στις 23 Ιουλίου 1974 “δεν θα αφήσει να εμπλακεί η Ελλάδα σε πόλεμο, με την Τουρκία για κανένα λόγο, έστω και αν η Τουρκία επιδοθεί μονομερώς και σε νέες κατακτήσεις Κυπριακού εδάφους. Εάν η Τουρκία αποπειραθεί να απειλήσει τα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο τότε θα προκαλέσει την αμερικάνικη επέμβαση”. 

Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό που είπε ο “Εθνάρχης” Καραμανλής ότι “Η Κύπρος κείται μακράν”; Γιατί την άφησε αβοήθητη στις ορέξεις των Τούρκων;

Είναι αλήθεια ότι για να πέσει το  στρατιωτικό καθεστώς, έπρεπε να έχουμε μια εθνική τραγωδία; 
Όχι. Δεν είναι αλήθεια. Το στρατιωτικό καθεστώς, μπορούσε να φύγει και χωρίς εθνική τραγωδία. Η έναρξη της πολιτικοποίησης από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο θα κατέληγε φυσιολογικά στην παράδοση της εξουσίας στους πολιτικούς. Το πρόβλημα όμως δεν ήταν η πτώση της στρατιωτικής Κυβέρνησης. Το μέγα πρόβλημα ήταν η υλοποίηση της μυστικής συμφωνίας Καραμανλή – Μεντερές (πέραν των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου) η οποία προνοούσε τη διχοτόμηση της Κύπρου και τη διπλή Ένωση. Αυτή η συμφωνία είναι φανερόν ότι μπορούσε να υλοποιηΟ Φώτης Παπαφώτης, είναι ένας καταξιωμένος αγωνιστής της  ΕΟΚΑ. Αγωνίστηκε ως Τομεάρχης Καρπασίας - Αμμοχώστου της οργάνωσης ενάντια στον Αγγλο δυνάστη, ενώ το 1957 κατά τη διάρκεια της εποποιίας της οργάνωσης του Γρίβα Διγενή, έχασε το ένα χέρι του από έκρηξη βόμβας, την οποία ο ίδιος παρασκεύαζε. θεί άνετα, και χωρίς κόστος για τον Καραμανλή (ή οποιουσδήποτε άλλους πολιτικούς) με το σκηνοθετημένο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Για τον λόγο τούτο οι Αμερικανοί αντικατέστησαν τον Παπαδόπουλο με τον Ιωαννίδη και εσκηνοθέτησαν το πραξικόπημα/εισβολή.

Έχει ευθύνες η 21η Απριλίου για την τραγωδία της Κύπρου;
Θα σας πω τρία πράγματα: Πρώτον, η κατάλυση της Δημοκρατίας από την επανάσταση της 21ης Απριλίου 1967, χωρίς να ακολουθήσει νομικός κολασμός των αντεθνικώς δρώντων, μετέτρεψε την επανάσταση σε απλή και μίζερη ένοπλη μεταπολίτευση και τους επαναστάτες σε θλιβερούς πολιτικούς διαχειριστές της εξουσίας. Δεύτερον, η έγκριση από τη στρατιωτική κυβέρνηση χρησιμοποίησης της Εθνικής Φρουράς στο φιάσκο της Κοφίνου, αποδεχόμενη την εισήγηση Μακαρίου και αγνοώντας την αντίθετη θέση του Διγενή, η οποία και κατέληξε στην απομάκρυνση της ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο και τρίτο η στήριξη του Παπαδόπουλου στον ανθενωτικό Μακάριο και εναντίον του δια βίου ενωτικού και εθνικού αγωνιστού, Αρχηγού της ΕΟΚΑ, Στρατηγού Γεώργιου  Γρίβα -Διγενή.
Όλα αυτά βαρύνουν την ανώτατην ηγεσία της 21ης Απριλίου γενικά. Αλλά την βαρύνουν και στο μέτρο που αυτά συνέβαλαν στην απομάκρυνση του Παπαδόπουλου από την ηγεσία της 21ης Απριλίου και την αντικατάστασή του από τον Ιωαννίδη, ο οποίος κατά κύριο λόγο φέρει την ευθύνην για το Πραξικόπημα και την εισβολήν. Μη παρορώμεν δε ότι ο Ιωαννίδης, είναι παιδί της 21ης Απριλίου 1967. Συνεπώς, κάτω από αυτόν τον φακόν πρέπει να ιδωθούν οι ευθύνες ενός εκάστου των ηγετών των δύο περιόδων της στρατιωτικής κυβέρνησης για την κυπριακή τραγωδία. Παρά ταύτα ο Παπαδόπουλος πιστώνεται με το ότι αρνήθηκε, ως λέγεται, να δεχθεί την προτροπήν των Αμερικανών να ανατρέψει τον Μακάριον, όταν, ύστερα από διερεύνηση των προθέσεων της Τουρκίας διά του Μαρκεζίνη, διεπίστωσε ότι το πραξικόπημα θα ακολουθούσε εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο για επιβολήν τουρκικής λύσης στο Κυπριακό.

Αφού για όλα, όπως μας λένε οι πολιτικοί, φταίει η “Χούντα”, γιατί δεν ανοίγει ο Φάκελος της Κύπρου, φοβούνται οι πολιτικοί;
Οι ένοχοι και οι συνένοχοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί, είναι φυσικό να μη θέλουν να αποκαλυφθεί η προδοσία τους. Γι’ αυτό δεν ανοίγουν τον Φάκελο της Κύπρου – ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο. Προτιμούν οι αχρείοι – ένοχοι και συνένοχοι – το ρόλο του αισχρού συκοφάντη των αθώων. Η παραπληροφόρηση, η παραπλάνηση και η αποπλάνηση του λαού από τα διαβρωμένα ΜΜΕ όχι μόνον αφήνει στο απυρόβλητο τους ενόχους και τους συνενόχους, αλλά ταυτόχρονα και προστατεύει τα αποτελέσματα της εισβολής και τους εισβολείς και δολοφονεί πολιτικά τους μόνους αποφασισμένους και ικανούς να αποκαταστήσουν στην Κύπρο την Ελευθερίαν, την Δικαιοσύνην και τα ανθρώπινα, πολιτικά και όλα τα άλλα δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, Ελλήνων, Τούρκων, Λατίνων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και άλλων…

Το “πανάγαθο ελληνικό κράτος” που δίνει με το τσουβάλι λεφτά στους λαθρομετανάστες, δεν έχει αναγνωρίσει τους μαχητές της ΕΛΔΥΚ και έχει τον 97χρονο Στυλιανό Παττακό για 35 χρόνια χωρίς σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη και για άλλα τόσα χρόνια τον πολεμιστή της Κύπρου Νικόλαο Ντερτιλή 88 χρονών σήμερα στη φυλακή. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό κύριε Παπαφώτη;
Το ελληνικό κράτος διαπράττει σοβαρότατο λάθος. Θα έλεγα διαπράττει εθνικό έγκλημα κατά του εαυτού του. Κατά της Πατρίδας, την οποία εκπροσωπεί και οφείλει να υπηρετεί. Το ελληνικό κράτος είναι άδικο. Το ελληνικό κράτος εμφανίζεται εις τα μάτια των ξένων ως κράτος χωρίς εθνική αξιοπρέπεια. Γιατί αν είχε ίχνος εθνικής αξιοπρέπειας θα έσπευδε από την πρώτη – πρώτη στιγμή, μόλις τελείωσε ο Πόλεμος με την Τουρκία στην Κύπρο το 1974, θα έσπευδε, λέγω να αναγνωρίσει τους μαχητές της ΕΛΔΥΚ, οι οποίοι θυσιάστηκαν στην Κύπρο για την Κύπρο και το Έθνος ολόκληρο υπό τις διαταγές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ας πάψει επιτέλους, έστω και τώρα, η οσφυοκαμψία προς τους ισχυρούς ξένους. Οι μαχητές μας της ΕΛΔΥΚ πρέπει να αναγνωριστούν από το ελληνικό κράτος. Εκτός και αν σταμάτησε να είναι ελληνικό, και είναι απλώς κράτος των οσφυοκαμπτών. Η κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το ΄67 είναι έγκλημα μεγαλύτερο από το έγκλημα του πραξικοπήματος στην Κύπρο το ΄74 για να διευκολυνθεί η εισβολή της Τουρκίας και η κατοχή μέρους της Κυπριακής δημοκρατίας; Η κοινή λογική λέει όχι. Τότε, γιατί, το ελληνικό κράτος, τους μεν ενόχους για το πραξικόπημα – εισβολή στρατιωτικούς και πολιτικούς, ούτε συνέλαβε, ούτε δίκασε, ούτε φυλάκισε, ούτε τους εστέρησε την εργασία τους, τη σύνταξή τους ή οποιαδήποτε άλλα δικαιώματά τους; Ενώ αντίθετα τους ενόχους για την κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα τους δίκασε, τους καταδίκασε, τους φυλάκισε, τους στέρησε όλα τους τα δικαιώματα και τους κρατά φυλακισμένους μέχρις ότου ελευθερωθεί η ψυχή τους από το ταλαιπωρημένο κορμί τους. Αυτή είναι η ελληνική Δικαιοσύνη; Οι κομμουνιστές έστρεψαν τα όπλα κατά της πατρίδος τους και με τον συμμοριτοπόλεμο ερήμωσαν κυριολεκτικά την Ελλάδα. Της κατασπάραξαν το σώμα σαν ύαινες. Οι απώλειες της Ελλάδας σε έμψυχο και άψυχο υλικό ήταν πολλαπλάσιες εκείνων που προκάλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές. Παρά ταύτα το ελληνικό κράτος τους έδωσε αμνηστία και τους αποκατέστησε όλα τους τα δικαιώματα. Μήπως οι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέλυσαν την Δημοκρατία το 1967, διέπραξαν έγκλημα μεγαλύτερο, σοβαρότερο από τον Συμμοριτοπόλεμο;
Έκαμα τις παραπάνω συγκρίσεις για να τονίσω εμφατικά ότι το ελληνικό κράτος οφείλει, και μάλιστα αμέσως, να δώσει αμνηστία σε όλους και αναδρομικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και να αποφυλακίσει επομένως τους δύο εναπομείναντας καταδίκους (Ιωαννίδην και Ντερτιλήν) για την κατάλυση της Δημοκρατίας στις 21 Απριλίου 1967. Τούτο είναι αναγκαίο να γίνει όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης ή ηλικίας (είναι ντροπή για το ελληνικό κράτος να έχει φυλακισμένους υπέργηρους πολίτες του) αλλά και για το ότι μερικοί τούτων (όπως ο Παττακός και ο Ντερτιλής) προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στον αγώνα της Κύπρου. Καλώ τον Καραμανλή τον νεώτερον να επανορθώσει το ασυγχώρητο λάθος (εάν μπορεί να χαρακτηρισθεί τόσο επιεικώς) του θείου του Καραμανλή του πρεσβύτερου).

Το ΑΚΕΛ, αγωνίστηκε τότε εναντίον του Πραξικοπήματος και της εισβολής;
Το ΑΚΕΛ δεν αντιστάθηκε ούτε στο πραξικόπημα ούτε στην εισβολή. Και τούτο γιατί αμφότερα και τα δύο γεγονότα υπηρετούσαν τις θέσεις του ΑΚΕΛ στο εθνικό μας θέμα. Το πώς, το εξηγώ αμέσως τώρα: Τον Απρίλη του 1955 το ΑΚΕΛ υιοθέτησε τη θέση του Γ.Γ. του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη η οποία περιείχετο σε άρθρο του που μεταδόθηκε από τον ραδιοσταθμό της “Ελεύθερης Ελλάδας” στις 24 Απριλίου 1955, και δημοσιεύθηκε στο εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ “Νέος Δημοκράτης” στις 30 Απριλίου και 1 Μαΐου 1955. Η Θέση του ΑΚΕΛ έλεγε τα ακόλουθα:
– Οι Τούρκοι της Κύπρου έχουν δικαίωμα χωριστής από τους Ελληνοκυπρίους αυτοδιάθεσης.
-Οι Τ/Κ έχουν δικαίωμα να κάμουν δικό τους κράτος
– Το κράτος των Τ/Κ έχει δικαίωμα να αποχωριστεί από τους Έλληνες.
(Παρακαλώ να προσεχθεί το ότι η ανωτέρω θέση του ΑΚΕΛ είναι αυτά που επίμονα ζητά και σήμερα η Τουρκία για λύση του Κυπριακού).
Για να υλοποιηθούν τα ανωτέρω “Δικαιώματα” τα οποία το ΑΚΕΛ παραχωρούσε στους Τ/Κ, είναι φανερόν ότι οι Τ/Κ έπρεπε να μετακινηθούν σε ενιαίο γεωγραφικό χώρο του νησιού. Η μετακίνηση μπορούσε να γίνει με συμφωνίαν των Ε/Κ ή βίαια. Και επειδή ήταν αδύνατη η συμφωνία, γι’ αυτό παρέμενε η βίαιη μετακίνηση ως “δικαίωμα” των Τ/Κ. Και οι Τ/Κ έκαμαν χρήση αυτού του “δικαιώματος” που τους έδωσε το ΑΚΕΛ δύο φορές: Το ΄63-΄64 με την ανταρσία τους κατά του κράτους. Και το ΄74 με την εισβολή της Τουρκίας. Επειδή δε η εισβολή έπρεπε να έχει και κάποιο “δικαιολογητικό”, εφευρέθηκε το πραξικόπημα. Επομένως: Το ΑΚΕΛ ενομιμοποίησε από τον Απρίλη του 1955 προκαταβολικά, τόσον την Τουρκανταρσίαν του ΄63-΄64 όσον και την εισβολήν του ΄74, και φυσικά, και το πραξικόπημα το οποίο διηυκόλυνε την εισβολή. Ιδού γιατί το ΑΚΕΛ δεν αγωνίστηκε ούτε κατά του πραξικοπήματος, ούτε κατά της εισβολής.
Ιδού  δε και γιατί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι έτοιμος να δεχθεί όλα όσα ζητούν οι Τούρκοι μόλις διαπιστωθεί ότι ο λαός είναι έτοιμος να αποδεχθεί τη λύση που θα εξαγγείλει. Μέχρι τότε το ΑΚΕΛ και όλοι οι υπόλοιποι – Ελλαδίτες και Κύπριοι – οι οποίοι ακολουθούν, μετ’ ευλαβείας την αγγλική πολιτική, έχουν αναλάβει γιγαντιαίαν επιχείρηση παραπληροφόρησης για να πείσουν τον κυπριακόν λαόν ότι δήθεν δεν μπορούμε να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε και δικαιούμαστε. Έτσι ο  λαός με κομμένα τα φτερά του, απογοητευμένος, κουρασμένος και εξουθενωμένος, ευελπιστούν, οι ανόητοι, ότι θα ανεχθεί την προδοσία. Λαοί προδότες δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο λαοί προδομένοι και προδότες πολιτικοί, οι οποίοι προδίδουν τους λαούς τους. Ας έχουν, όμως, υπ’ όψη τους τόσον οι Αγγλοι όσον και οι θλιβεροί υπηρέτες τους ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Και ο ξενοδόχος είναι ο κυπριακός λαός – ο ίδιος λαός, ο οποίος απέρριψε το αγγλόπνευστο Σχέδιο Ανάν το 2004. Όταν έλθει η ώρα, ο κυπριακός λαός θα απορρίψει και το καινούριο αγγλόπνευστο Σχέδιο Διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και μεταποίησής της σε αγγλοτουρκικό προτεκτοράτο.

Ευχαριστούμε πολύ κύριε Παπαφώτη
Και εγώ ευχαριστώ πολύ κ. Θεοδώρου.

www.oldelkosmos.gr

Βίντεο

Μόνιμα